Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Disharmony - Shades of Insanity



Πριν από κάποιο καιρό 'έτυχε' να βρεθεί στα χέρια μου το τελευταίο πόνημα των Disharmony, Shades of Insanity, και μπορώ να πω οτί βρήκα παραπάνω λόγους απο όσους περίμενα για να σχηματίσω μια πολύ καλή γνώμη.Στην συναυλία των Big Four λοιπόν είχα την τύχη να γνωρίσω τον Γιάννη, κιθαρίστα του συγκροτήματος, οπότε (ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση υγρού με άρωμα μπύρας, όπως μας έχει μάθει χρόνια τώρα η Didi) οι ερωτήσεις πάσης φύσεως αρχίσαν να πέφτουν βροχή.Κάπου πριν την αρχή των Metallica είπαμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας, δικτυακά πλέον καθώς οι καθημερινοί ρυθμοί δεν αφήνουν χρόνο και χώρο για πολλά.Οι ερωτήσεις που μου δημιουργηθηκαν κατά την ακρόαση του δίσκου λοιπόν στάλθηκαν και σαν υπέροχο δώρο είδα ότι τις απαντήσεις της έδωσε ο Χρήστος, frontman (sic), ο οποιός παρά το άψυχο του μέσου κατάφερε να δώσει την εντύπωση οτι πρόκειται περί συνομιλίας.Τους ευχαριστώ εκ βαθέως λοιπόν όλους στους Disharmony και παραθέτω με την μέθοδο του copy/paste (άρπα/κόλα) τα παρακάτω:

Η 6χρονή απουσία απο την ενεργό δράση να φανταστώ οφείλεται σε σπουδές και στρατιωτικές υποχρεώσεις.Παρά το γεγονός οτι συγγραφή υλικού υπηρχέ ασταμάτητα, πόσο δύσκολο ήταν να ξαναπιάσετε τα πράγματα απο εκέι που τα είχατε αφήσει το 2002 σαν συγκρότημα?
  • Μέσα έπεσες, όντως, σπουδές και στρατός ήταν οι πιο σημαντικοί λόγοι. Μετά από αυτό, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι θέλαμε να πετύχουμε έναν καλό ήχο, οπότε έπρεπε να μάθουμε κάποια πράγματα πάνω σε αυτό και να πειραματιστούμε. Άλλος σημαντικός λόγος ήταν και η αποχώρηση του Στέλιου (κιθάρα) και του Κώστα (ντραμς), ιδρυτικά μέλη των DISHARMONY. Η αλήθεια είναι πως εκείνη την περίοδο (της αποχώρησης) δεν ένιωθα και πολύ σίγουρος για το μέλλον, παρόλαυτα, συνεχίσαμε να γράφουμε/συνθέτουμε καινούρια κομμάτια και ιδέες. Και μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος που η "επιστροφή" μας ήταν κάτι το φυσικό: διαπιστώσαμε πως μπορούσαμε
    πλέον να συνθέσουμε κομμάτια πιο ώριμα, πιο ποιοτικά, χωρίς να χρονοτριβούμε σε ψυχοφθόρες αντικρουώμενες αποψεις. Είμαστε πλέον πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα, περάσαμε τα δύσκολα και κοιτάμε μπροστά.
Πόσο πίστο έμεινε το υλικό σας, στις αρχικές ιδέες, δεδομένου οτι το δουλεύατε για πάρα πολύ καιρό?Καθώς περνάνε τα χρόνια ίσως αλλάζουνε τα μουσικά γούστα και οι επιθυμίες του καθένα στο δημιουργικό κομμάτι.Στο Shades...υπάρχουν αυτούσια κομμάτια από τον πρώτο καιρό ή με το χρόνο γινόντουσταν συνέχως προσθήκες?
  • "Ψαγμένη" η ερώτηση σου... Μμμ, αυτό μας είχε προβληματίσει κ εμάς, αλλά τελικά, οι μόνοι που θα
    ξέρουν ποια κομμάτια είναι "παλιά" και ποια "νέα", είμαστε εμείς, άντε και οι κοντινοί μας! Ειλικρινά, αν σε αφήσω να ξεχωρίσεις ποια κομμάτια είναι πιο φρέσκα, είμαι σίγουρος ότι θα πέσεις και εσύ έξω, όπως και τόσοι άλλοι μέχρι στιγμής! Το κουφό της υπόθεσης είναι ότι από τα πιο παλία -ας τα πούμε έτσι- κομμάτια, δεν αλλάξαμε κάτι συνταρακτικό. Οπότε, εγώ έχω έρθει στο συμπέρασμα ότι η πραγματικά καλή μουσική ΔΕΝ "παλιώνει".
Τη παραγωγή του δίσκου την ολοκληρώσατε οι ίδιοι, και μάλιστα μπήκατε στην διαδικάσια χώρις να υπάρχει (στην αρχή τουλάχιστον) κάποια εταίρια να σας αναλάβει.Τα οφέλη αυτής της απόφασης πιστέυετε πως εντέλει είναι περισσότερα απο το να είχατε κυνηγήσει το αντίθετο?Υπάρχει κάποια πρόταση για συμβόλαιο και tour?
  • Το θετικό σε αυτό ήταν ότι δεν είχαμε πίεση από κανέναν, ούτε χρονική, ούτε σε μουσικοσυνθετικά
    θέματα -κυρίως σε αυτά, τα οποία είναι και τα σημαντικότερα. Επείδή γνωρίζαμε την υπάρχουσα κατάσταση με τις δισκογραφικές, οι οποίες δεν δίνουν πλέον στις μπάντες τα μπάτζετ του παρελθόντος, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα ολοκληρωμένο CD και με αυτό στα χέρια μας να διαπραγματευτούμε για το καλύτερο. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την παραγωγή, αν και πιστεύουμε ότι αν είχαμε τη δυνατότητα να δίναμε τα tracks για επεξεργασία σε κάποιον καλό παραγωγό του εξωτερικού, ίσως είχαμε και κάτι ακόμα παραπάνω. Αυτό βέβαια το "κάτι παραπάνω" είναι ένα αιώνιο θέμα για τους μουσικούς, έτσι?
    Τώρα, σχετικά με συμβόλαιο, είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης, κάποιες εταιρείες του εξωτερικού έχουν δείξει ενδιαφέρον να ακούσουν ολόκληρο το CD (ξέρεις, αυτό μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο...), αλλά δεν ονειροβατούμε. Αν έρθει μια καλή πρόταση, ήρθε. Αν όχι, πάμε γι άλλα. Έχουμε υλικό που είναι άνετα αρκετό για αλλους 2 δίσκους. Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από πολλές υπογεγραμμένες μπάντες του εξωτερικού. Και γενικά, πολλές ελληνικές -πλέον- μπάντες αξίζουν το κατί παραπάνω μέσα στο παγκόσμιο metal μουσικό στερέωμα.
    Για tour, θα κοιτάξουμε από φθινόπωρο, ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα έρθουν... Εννοείται βέβαια ότι θέλουμε πολύ να παρουσιάσουμε τα νέα μας κομμάτια, και εντός και εκτός Ελλάδος.
Στούς στίχους του νέου σας δίσκου, όπως τους δώσατε στο myspace, διαβάζω οτι πριν από κάθε κομμάτι υπάρχει ένα κείμενο, σαν εισαγωγή σε κάθε τραγούδι.Επίσης υπάρχουν κάποιες έννοιες οι οποίες επαναλαμβάνονται σκοπίμως.Υπάρχει κάποια στιχουργική συνοχή πίσω απο τον δίσκο?Πρόκειται για concept album?
  • Ναι, πάντα μου άρεσε το concept σε ένα δίσκο. Δεν μπορώ βέβαια να τον ¨βαφτίσω" concept, διότι δεν γράφτηκε ο δίσκος (τί ωραία λέξη αυτός ο "δίσκος"...) με τέτοιο τρόπο. Απλά, στην πορεία, αντιλήθφηκα ότι πολλά θέματα είχαν πολλά κοινά, οπότε και μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να τα συνδέσω. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι στίχοι γράφτηκαν την ίδια χρονική περίοδο. Οπότε περιέχουν πολλά διαφορετικά θέματα που με προβλημάτιζαν, αλλά τα οποία είχαν όλα μια κοινή συνισταμένη: τον ανθρώπινο εσωτερικό κόσμο, είτε τη σκέψη, είτε το συναίσθημα, και οι πράξεις που απορρέουν από αυτα. Είτε αποτρόπαιες, είτε ανώτερες και ευγενείς.
    Ούτως ή άλλως, δεν απέχουν και πολύ αυτά...
Βλέπω πώς έχετε διασκευάσει το Oman από Dead Can Dance, το οποίο προσεγγίσατε με την διάθεση και να μείνετα πιστοί στο αρχικό υλικό, αλλά προσθέτοντας το δικό σας στοιχείο.Φόρος τιμής σε ένα συγκρότημα που γουστάρετε ή απαραίτητο στοιχείο για την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε, ή και τα δύο?
  • Το Oman, όπως και όλα τα κομμάτια των DEAD CAN DANCE έχουν μια υπέροχη επιβλητική ατμόσφαιρα. Το συγκεκριμένο τραγούδι είχε "χώρο" για μπόλικο "χώσιμό". Δουλέψαμε πάνω στην αρχική ιδέα του Γιάννη και από εκεί και πέρα, συνθέσαμε το κομμάτι όπως όλα τα υπόλοιπα, δημιουργώντας μια metal "φόρμα", διατηρώντας όμως
    κάποια βασικά του στοιχεία, τα οποία θα ήταν κουτό -τουλάχιστον- να πειράξουμε. Τελίκά, όπως λες και στην ερώτησή σου, διασκευάσαμε αλλά με σεβασμό στο πρωτότυπο, αλλά και χωρίς απλά να αναμασάμε. Απ΄τα πιο αγαπημένα κομμάτια...
Network.Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.Πρέπει τελικά να βγάλουμε τα κεφάλια μας έξω απο το παράθυρο και να αρχίσουμε να φωνάζουμε οτι δεν θα το ανεχτούμε άλλο, ή υπάρχει η λεπτή αίσθηση της ειρωνίας, πως ποτέ απο μεσσίες (και ειδικότερα τηλεοπτικούς) δεν πρόκειται να σωθούμε?
  • Αναφέρεσαι φυσικά στην ταινία, έτσι? Άρα, πήρες πρέφα το quote της ταινίας που χρησιμοποιήσαμε στο "Cosmic Anarchy"... Η υπέροχη ερώτηση σου σηκώνει πολλές ώρες κουβέντας. Αποψή μου είναι πως πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά, αλλά να κρίνουμε αυτά που ακούμε. Δηλαδή όχι "πίστευε και μη ερεύνα", αλλα "πίστευε και
    μη, ερεύνα"... Και μιας που το πήγα προς Χριστιανισμό, αν μελετήσεις τα κείμενα της Καινής Διαθήκης (η Παλαιά δεν ειναι για μεγαλους ανθρωπους...), ο ευφυέστατος Ιησούς -ασχέτως αν υπήρξε ως Θεάνθρωπος, ως απλά άνθρωπος, ή και καθόλου- είπε ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους "ποιμένες" σας, διότι αν ο ποιμένας πάρει λάθος
    δρόμο και πέσει στο γκρεμό, τότε και εσείς οι "αμνοί" θα πέσετε μαζί του. Οπότε, συμμετέχουμε, ακούμε, διυλίζουμε, κρίνουμε και επιδοκιμάζουμε ή αποδοκιμάζουμε. Και όπου δεν "πίπτει λόγος", πρέπει μερικές φορές "να πίπτει και ράβδος", και δεν μιλώ για τυφλή και ηλίθια βία... Ο πραγματικός θυμός είναι ιερή έννοια και μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε ανώτερες πράξεις, αλλά ο "και καλά" θυμός από μη σκεπτόμενα άτομα οδηγεί σε ηλιθιότητες...

Αν σας έλεγα, αντί να προτείνετε σε κάποιον να ακούσει τον δίσκο σας, αλλά κάποια άλλη κυκλοφορία, ασχέτως είδους και χρονολογίας,ποιά θα ήταν αυτή?
  • "Dark side of the moon"-PINK FLOYD, "Damnation" - OPETH, "DIRT" - ALICE IN CHAINS, "Keeper of the
    seven keys I&II" - HELLOWEEN, "Operation Mindcrime" - QUEENSRYCHE, "Transcedence" - CRIMSON GLORY, "Politics of Ecstacy"-NEVERMORE,
    "Seasons in the Abyss"-SLAYER, "Metropolis Pt 2"- DREAM THEATER, όλα τα METALLICA μέχρι τo Black Album, όλα τα MAIDEN μέχρι τη φυγή του Bruce, και ένα σωρό άλλα υπέροχα albums που δεν μπορώ να αναφέρω διότι θα γράφω για ατελείωτες ώρες...

Κλείστε με οτι πληροφορία θέλετε να δώσετε.

  • Για τελευταία νέα καθώς και για άλλα σχετικά με τους DISHARMONY, υπάρχει το http://www.myspace.com/disharmonyofficial , email είναι το disharmonyofficial@myspace.com καθώς και το group μας στο Facebook [DISHARMONY (metal band)]. Τα λέμε λοιπόν online ή και σε κανένα live!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...