Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Blood, Sweat + Vinyl: DIY in the 21st Century

Έχουν περάσει 3 χρόνια περίπου από το καταπληκτικό "Such Hawks, Such Hounds" που εξερευνούσε γνωστές και άγνωστες πτυχές από την doom/stoner σκηνή. Αυτή η προσπάθεια φαίνεται να αφύπνησε και τους δημιουργούς του "Blood, Sweat + Vinyl", το οποίο επεκτείνεται στο ατμοσφαιρικό sludge/post-metal/post-rock παρακλάδι.

Το BSV λοιπόν, είναι μια ειλικρινή προσπάθεια καταγραφής του DIY κινήματος, επικεντρώνοντας στις 3 μεγάλες, ανεξάρτητες εταιρείες του είδους: Τη Hydra Head, τη Neurot και την Constellation.
Το DVD χωρίζεται σε 2 μέρη, από 90 λεπτά περίπου το καθένα με το πρώτο να είναι το ντοκιμαντέρ και το δεύτερο να περιλαμβάνει ανέκδοτα συναυλιακά αποσπάσματα από τις μπάντες που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ.

Όσον αφορά το πρώτο μέρος που είναι και το ζουμί της υπόθεσης, παρουσιάζονται συνεντεύξεις από μέλη των εκάστοτε γκρουπ, με τον περισσότερο χρόνο να παίρνουν οι Aaron Turner (Isis/Hydra Head), Steve Von Till (Neurosis/Neurot) και Efrim Manuel Menuck (Godspeed You Black Emperor/A Silver Mt. Zion/Constellation), καθώς επίσης και συνεντεύξεις από δημοσιογράφους, visual artists και πολλούς άλλους.

Μεταξύ άλλων από την οθόνη περνάνε πάνω από 20 μπάντες, όπως οι Isis, Neurosis, GY!BE, A Silver Mt. Zion, Cave In, Oxbow, Justin Broadrick (Godflesh, Jesu), Pelican, εκφράζοντας τον αμέριστο και αμοιβαίο σεβασμό και θαυμασμό που υπάρχει μεταξύ των καλλιτεχνών (αυτό είναι και το βασικό θέμα που πραγματεύεται η ταινία), παρουσιάζοντας ανεκτίμητα ιστορικά ντοκουμέντα.

Λόγω του ότι παρουσιάζονται τόσες μπάντες, αν βάλουμε την υποκειμενικότητα στην μέση, ίσως υπάρξουν κάποια σημεία βαρεμάρας, ανάλογα με το ποια μπάντα γουστάρει ο καθένας από εμάς. Εγω για παράδειγμα γούσταρα γενικά, αλλά προς το τέλος που παίρνουν αρκετό χρόνο κάποια γκρουπ όπως οι Evangelista και Do Make Say Think, ψιλοβαρέθηκα, αλλά και πάλι αυτά που λένε είναι μέσα στο πνεύμα του DIY, οπότε δεν γίνεται να περάσουν στο ντούκου.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια αξιολογότατη και άκρως ενδιαφέρουσα προσπάθεια που εμβαθύνει στο κίνημα του DIY και των ανεξάρτητων εταιρειών, με πολυ όμορφες μουσικές από ένα είδος που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε ζενίθ έμπνευσης και δημοτικότητας. Μακάρι να δούμε και άλλες παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...