Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

MC5: A True Testimonial


Οι MC5 αποτέλεσαν για ην εποχή τους ένα συγκρότημα που κινoύνταν μεταξύ επιφάνειας και underground, ενώς συμβολαίου με την Atlantic και τσάμπα συναυλιών σε πάρκα, ζωής σε κοινόβιο και εξώφυλλο στο Rolling Stone. Μπορεί πλέον να θεωρούνται ως ένα απο τα πρωτοποριακά συγκροτήματα του, ας πούμε, proto punk ήχου μαζί με τους συντοπίτες τους Stooges, αλλά απο την αυγή μέχρι την δύση της δημιουργιάς των MC5, δεν κατάφεραν να βγάλουν λεφτά, να γίνουν ευρέως γνωστοί ή να αφήσουν πλούσια δισκογραφία πίσω τους. Κατάφεραν όμως να κυκλοφορίσουν τρείς ποιοτικούς δίσκους, ποτισμένους με νεανική ενέργεια και έφλεκτο τσαμπουκά, και να μπούν στο χρονοντούλαπο των rock n roll ηρώων, όχι γιατί είναι ακόμα ανάμεσα μας αλλά γιατί και μόνο η κραυγή 'μοτό' τους, 'Kick out the Jams, Motherfuckers!' διαπερνά τις δεκαετίες και μπορεί να προκαλέσει την αναστάτωση που οφείλει να προκαλεί ό,τι είναι αυθεντικό.
Το rockumentary 'MC5: A True Testimonial' προβάλει όλες τι πτυχές της ζωής του συγκροτήματος, από την αρχή τη δημιουργίας του, από την ιδεολογική τους στάση και τους White Panthers, απο το μικρά θέατρα μέχρι την πρώτη και τελευταία τους περιοδεία στην Αγγλία, την εξέγερση του Detroit και την φυλάκιση του Sinclair ( ιδεολογικού καθοδηγητη των MC5) αλλά και αρκετά στοιχεία για το πως κατάφεραν να είναι ένα όργανο αριστερής προπαγάνδας αλλά και να κάνει τους θεατές να διασκεδάζουν με την μουσική τους... τουλάχιστων μέχρι το μπάτσο-ιππικό να τους ανοίξει τα κεφάλια. Αξίζει μια ματιά και για το σπάνιο υλικό αλλά και γιατί απομυθοποιεί κατα κάποιο τρόπο την γενιά του Woodstock. Ή μάλλον καλύτερα προβάλει μια πραγματικότητα διαφορετική απο αυτή που έχει δημιουργηθεί απο τα media σχετικά με το γαμημένο καλοκαίρι της αγάπης.
Προσωπικά επέλεξα να μιλήσω για αυτή την ταινία γιατί αμέσως μόλις τελειώνει θες να τσιτώσεις στο στερεοφωνικό το πρώτο τους δίσκο και να κοιτάξεις με απογοήτευση την μισή σου δισκοθήκη γιατί πολλά από τα συγκροτήματα που θα βρείς εκεί δεν προκειταί ποτέ να γίνουν τόσο true.

You know what time it is?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...