Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Days of high adventure…


Πρόλογος για την ταινία Conan the Barbarian (1982) δεν υπάρχει καθώς πρόκειται για το υπερκάλτ διαμάντι επικών ταινίων πού πρέπει να έχεις δεί. Σε αυτό τον χαρακτηρισμό συνηγορούν πολλά, όπως η παρθενική κινηματογραφική εμφάνιση του Governator, Arnold Schwarzenegger, η επιβλητική παρουσία του James Erl Jones ( η φωνή του Darth Vader) και βεβαίως ο μοναδικός κόσμος που δημιούργησε ο Robert Ervin Howard.

Ενας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος που η ταινία θεωρείται αυτό που είναι σήμερα, είναι και το εκπληκτικό soundtrack του Basil Poledouris, ελληνοαμερικάνου απο το Kansas, συμμαθητή του σκηνοθέτη της ταινίας απο το πανεπιστήμιο.

Αλλοτε αιθέριο, άλλοτε σκληρό και επικό, βρίσκεται μέσα στη ατμόσφαιρα και στην εποχή που θέλει να σε μεταφέρει η ιστορία, σε σημείο μάλιστα που μερικές φόρες τα συναισθήματα φαίνονται να προέρχονται εξ’ολοκλήρου από την μουσική του. Το soundtrack είναι από μόνο του μία ταινία, που θα μπορούσε να σταθεί απο μόνο του χωρίς την συνοδεία της εικόνας. Για αυτό το λόγο αποτελεί την κατάληλη μουσική υπόκρουση για οποιαδήποτε ασχολία epic χαρακτήρα (λέγε με Dungeons & Dragons).

Η μυθική εικόνα του Conan, του Κιμέριου Βάρβαρου απο τον βορρά, έχει εξυμνηθεί αρκετές φορές από την γενικότερη rock καί metal σκηνή*, αλλά πιστέυω πως καί η μουσική που συνέθεσε ο Poledouris αποτελεί μνημείο στο πως μπορεί να εμπνεύσει το έργο ενώς συγγραφέα, καθώς και το σύνολο μιας ολόκληρης κατηγορίας βιβλίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Poledouris (δεν υπάρχει περίπτωση να ανφερθώ σε αυτόν ως Πολυδούρης) είναι υπέυθυνος για το soundtrack της ταινίας Robocop αλλά και The Hunt for Red October .Επίσης έκανε και την μουσική για το sequel , Conan the Destroyer, αλλά δυστυχώς, παρά την συμμετοχή της Grace Jones αλλά και την γνωριμία με τον αιώνια αντίπαλο του Conan, Toth-Amoth, όλη η ταινία πρόκειται για κωμωδιακό αναμάσημα του πρώτου μέρους, έτσι και το soundtrack περιέχει τις ίδιες μελωδίες.Τέλος, λέγεται πως για την μουσική του πρώτου μέρους, υπήρχε αρχικά η ιδέα να την αναλάβει ο Ennio Morricone . Ο Καλός, ο Κακός και ο Βάρβαρος?




*Να αναφερθώ σε όποια ονόματα μου έρχονται πρώτα στο μυαλό, κατά κύριο λόγο από αυτά που ακούω:
Electric Wizard, Barbarian : το κομμάτι αφορά τον Conan αλλα και sample απο την ταινία.
The Sword , The Frost-Giant's Daughter, The Black River : το πρώτο είναι αναφορά στην ομότιτλη ιστορία του James E. Howard, το δεύτερο είναι αναφορα στο κείμενο Beyond the Black River του ιδίου.
The Gates Of Slumber : πολλές αναφορές σε τραγούδια τους, οι ίδιοι αναφέροντα ως Conan Crushing Doom μπάντα.
Stonehelm , Hyborian Tale : προφανώς αναφορά στον μυώδη ήρωα αλλά και ΕΠΙΚΟ sample από την ταινία.
Καί πολλοί, πολλοί άλλοι....υπάρχει ακόμα και μπάντα ονόματι Conan

4 Say something...:

batman είπε...

o azarak φοραει retro retro baby oil και πινει κοκκινο κρασι βλεποντας κοναν και ακουγοντας pagan altar στο ειδικα διαμορφωμενο living room με home cinema στα cornucopia headquarters

belladonna είπε...

Ο ΒΑΤΜΑΝ foraei retro retro thrash pappoutsi kai pinei mono mpira amstel, kapnizei pall mall thrashadika tsigara kai akouei porno grind asmata trwgontas promageiremena tortelinia...kaneis de 8a to amfisvhthsei autoooooo!!!!!!!!!!!

Azarak] είπε...

Κάτι μού λέει ότ αυτό το retro retro αστείο θα δεί ημέρες δόξας! Είμαστε ακόμα στην αρχή!

batman είπε...

ολα σωστα μονο που πινω heineken

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...